65 Jaar Alpenkreuzer

Een historie om trots op te zijn.

Alpenkreuzer, een iconische naam in de wereld van vouwwagens, viert dit jaar haar 65-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 1958 heeft Alpenkreuzer talloze avonturiers over de hele wereld voorzien van hoogwaardige vouwwagens.

Met onze innovatieve ontwerpen en compromisloze aandacht voor kwaliteit en comfort, is het geen verrassing dat Alpenkreuzer een gewilde vouwwagen is onder kampeerliefhebbers. Dit jubileum is een mijlpaal in onze rijke geschiedenis en we kijken uit naar het nog vele jaren voorzien van avonturen voor kampeerders.

Het begin
De start van Alpenkreuzer.
Old Logo Alpenkreuzer
1958.

Het merk Alpenkreuzer komt in 1958 op de markt. De vouwwagen was een slim en betaalbaar antwoord op de toegenomen welvaart in Nederland.

Het land veerde weer op na de oorlog en de samenleving kreeg behoefte aan recreëren in de buitenlucht.

Eind jaren '50
Verwerving E.K.S.
Alpenkreuzer 50s previous model.
Na het verwerven van Alpenkreuzer zorgt E.K.S. voor een enorme groei van het merk in Nederland.

Sterker nog, er wordt een basis gelegd voor een compleet nieuwe vorm van kamperen, namelijk de vouwwagen. Hoewel er door de jaren heen steeds meer merken op de markt komen, blijft Alpenkreuzer niet alleen een merknaam, maar ook een soortnaam.

De jaren '60
Twee nieuwe varianten.
ANWB Alpenkreuzer examination.
In de begin jaren is het modellenprogramma bescheiden. Er komen twee varianten: de Junior en de Senior.

De wagens verschillen vooral in de maat van het bed. Een vaste waarde bij de vouwwagens is de bermkeuken. In die tijd is het heel gewoon om langs de snelweg te recreëren, de term bermkeuken is hierbij ontstaan.

De jaren '70
Degelijkheid, maar geen innovatie.
Alpenkreuzer 70s camping tenttrailer.
Oost-Duitse fabrikanten staan vooral bekend vanwege degelijke producten en niet vanwege innovatie.

De Alpenkreuzer blijft dan ook lange tijd hetzelfde, zij het dat de wagen in detail wel degelijk wordt aangepast. Het gebruik van aluminium voor de wagenbak is overigens wel heel vooruitstrevend.

De jaren '80
Zeven modellen.
Alpenkreuzer 80s previous model.
De concurrentie zit niet stil en dreigt Alpenkreuzer.

Met ca. 4.000 verkochte vouwwagens per jaar is het Nederlandse succes van Alpenkreuzer enorm, maar om dit vast te houden is er meer nodig dan rustige evolutie. Het leveringsprogramma groeit flink: midden jaren ’80 hebben Alpenkreuzer-kopers de keuze uit zeven modellen!

De jaren '90
Start Alpenkreuzer GmbH.
Alpenkreuzer 90s previous model picture.
Het Sovjet-imperium wankelt en valt uiteindelijk. Alles wat naar de ‘rode tijd’ verwijst gaat in de ban.

Toch weet Alpenkreuzer te overleven, onder meer vanwege het enorme succes dat E.K.S. ook boekt in het buitenland. Voor een succesvolle voort-zetting opent E.K.S. een Duitse vestiging, Alpenkreuzer GmbH.

De jaren '00
Het einde in zicht.
Alpenkreuzer 00s previous model instructions manual.
De vakantievoorkeur van Nederlanders verandert sterk, kamperen is niet meer de vanzelfsprekende vakantiebesteding van gezinnen.

Hoewel de Alpenkreuzers nog steeds een ijzersterk product zijn, neemt de populariteit van vouwwagens gestaag af. In 2006 moet E.K.S. de handdoek in de ring gooien. Na een halve eeuw lijkt Alpenkreuzer definitief verleden tijd.

Eind jaren '00
De consument veranderd.
Alpenkreuzer 00s previous model picture.
Vanaf 2008 maakt Nederland een moeilijke periode door, waarbij sterk wordt gekeken naar de individuele vakantiebehoeften.

Dit heeft zijn weerslag op de vakantiebesteding. Gezinnen gaan op kosten letten, waarbij kamperen weer in beeld komt.

Dit versterkt de behoefte om buiten te recreëren. Nederland herontdekt het back to basics kamperen met een vleugje comfort en daarmee de vouwwagen.

De jaren '10
Overname Sunshine Group B.V.
Alpenkreuzer years 10 previous model.
Kamperen is definitief terug van (nooit) weggeweest.

De interesse in betaalbare kampeermiddelen neemt toe. Sunshine Group met enkele sterke recreatiemerken, waaronder Doréma Rekreatie met eigen productiefaciliteiten in Slovenië, ziet groeikansen voor de vouw-wagenmarkt en besluit Alpenkreuzer nieuw leven in te blazen.

Eind jaren '10
De comeback van Alpenkreuzer
Alpenkreuzer nature on the road.
In januari 2017 is het zover:
Alpenkreuzer is terug.

De naam blijkt nog ijzersterk, want het publiek reageert enthousiast. Nog voor de serieproductie van de nieuwe modellen bij Doréma’s eigen fabriek in Slovenië start, zijn de eerste orders al geschreven. Het begin van een nieuwe glorietijd!

2023
Jubileum
Alpenkreuzer current models OpenAir, Waterfront, Campfire.
Alpenkreuzer bestaat 65 jaar.

In 2023 bestaat Alpenkreuzer 65 jaar. Met de drie nieuwe modellen, de OpenAir, Campfire en de Waterfront op de markt, staat Alpenkreuzer sterk in haar schoenen.

Wij kijken uit naar een avontuurlijke, innovatieve toekomst met comfortabel kampeerplezier voor iedereen.