Over Alpenkreuzer2019-03-26T11:35:21+00:00

Terug van weggeweest

Alpenkreuzer, het merk dat al decennia synoniem is voor vouwwagens, is weer terug op de Nederlandse markt. Bekende namen als Duet en Parade hebben hun rentree gemaakt. Alle nieuwe modellen zijn voorzien van eerste klas materialen, zoals Ten Cate tentdoek, glasheldere raamfolie en YKK/OPTI ritsen. De hoogwaardige bedden zijn voorzien van lattenbodems. Op de lattenbodems liggen zeer comfortabele matrassen. Alle onderstellen zijn standaard geremd en voorzien van grote 13 inch wielen. Alle Alpenkreuzers zijn geschikt voor de 100 km/uur-keuring voor op de Duitse autosnelwegen.

De nieuwe Alpenkreuzers zijn van alle gemakken voorzien en zijn eenvoudig en snel op te bouwen. De Duet is de ideale 2-persoons vouwwagen met een luxueuze uitstraling. De Parade is de ideale vouwwagen voor het gezin dat graag verschillende plekken ontdekt.

Bekijk alle modellen hier op de website of download de catalogus via onderstaande button.

Download catalogus

Alpenkreuzer, sinds 1958

Alpenkreuzer is één van de meest legendarische merken uit de Nederlandse vouwwagenhistorie. Het bedrijf Eelart Kramer Sliedrecht (E.K.S.) van de drie broers Jo, Eelhart en Wim Kramer werd in 1958 de Nederlandse importeur van deze vouwwagens, die vervolgens onder de merknaam Alpenkreuzer werden verkocht.

Herkomst
De Alpenkreuzer kwam uit het voormalige Oost-Duitsland en werd door E.K.S. gekocht bij STEMA in Großenhain, onder de oorspronkelijke naam Klappfix. Onderdelen voor deze vouwwagens, zoals bijvoorbeeld de grotere wielen, kwamen uit de toenmalige Trabant-fabrieken in de DDR.

Gouden tijden
De Alpenkreuzer werd goed verkocht en de broers Kramer beleefden gouden tijden. In de ’80-jaren, op het hoogtepunt van haar succes, werden er circa 4.000 Alpenkreuzers per jaar verkocht. De Alpenkreuzer lag door de relatief grote wielen stevig op de weg, had een snelle opbouw, een mooie bermkeuken en een flinke laadruimte. Er kwamen verschillende modellen, zoals de Allure, Duet, Parade, Prestige en Select. Nederland was het belangrijkste afzetgebied, maar E.K.S. had ook importeurs in België, Zwitserland, Engeland, IJsland, Spanje en zelfs in Australië en Zuid-Afrika.

Einde tijdperk
Luxere vakanties voor relatief betaalbare bedragen gooiden roet in het eten en de aanvankelijk zo populaire vouwwagen raakte minder in trek. In de jaren ’90 daalde de omzet gestaag. De afnemende belangstelling bracht het Sliedrechtse bedrijf uiteindelijk in financiële problemen, waardoor in 2006, na bijna 50 jaar, een einde kwam aan dit legendarische merk. Het merk verdween uit de markt, maar niet van de camping. Er wordt jaarlijks nog steeds actief gekampeerd met vele duizenden Alpenkreuzers. Onder de vlag van Doréma is Alpenkreuzer nu terug van weggeweest.